Forum miesięcznika Libertas

Inne => Koło gospodyń wiejskich i miejskich => Wątek zaczęty przez: Teresa13 on 30-03-2009, 12:24:24



Tytuł: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Teresa13 on 30-03-2009, 12:24:24
Witam w kuchni pełnej niespodzianek :)
Na poczatku chciałabym Wam sprzedać rewelacyjny przepis na zdrowe pierogi z kasza gryczną. Przepis usłyszałam w programie "Pytanie na śniadanie" i zaraz zrobiłam na drugi dzień :)

Pierogi z kaszą gryczaną, serem białym i świeżą miętą
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajo
1 łyżka oleju
Woda
Sól

Farsz:
0,5 kg kaszy gryczanej
200g sera białego tłusty
1 pęczek świeżej mięty
10 dkg boczku wędzonego
1 świeża cebula
2 cytryny
Śmietana 18% 200 ml

Przepis:
Kaszę gotujemy, dodajemy pokruszony biały ser i posiekane listki świeżej mięty. Następnie nadziewamy farsz do ciasta i zawijamy. Pierogi po ugotowaniu, wykładamy na talerz, dodając kwaśna śmietanę i małą ilość chrupiącego boczku z cebulą.

Smacznego!!!


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: monisia on 31-03-2009, 08:43:56
Cudnie, że powstał kącik kulinarny! :) Poszperam w swoich przepisach, jak coś ciekawego znajde to puszczę w obieg :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 31-03-2009, 21:50:26
Kasza! Mniam! Zrobie w niedziele ten przepis, choć musze przyznać że w pierogach to dobra nie jestem. Jak kiedyś powiedziała moja koleżanka "ciasto na pierogi trzeba wyczuć" ;) Taaaaaa betazoidką w lepieniu pierogów to ja nie jestem hehe


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: monisia on 01-04-2009, 12:14:48
Kim???!!! :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 01-04-2009, 13:53:44
Betazoidką monisiu! ;)
Betazoidzi to humanoidalna rasa pochodzącą z planety Betazed, będąca członkiem Zjednoczonej Federacji Planet, charakteryzuje się zdolnościami telepatycznymi.
Ohhhh narmlanie dostaniesz pałe z wiedzy o Star Treku :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Teresa13 on 03-04-2009, 13:49:03
Hej, to jest kącik kulinarny a nie jakieś s-f ;)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: monisia on 04-04-2009, 11:53:52
Przyznam się że Star Treka to nie oglądałam. Więc przyjmę z pokorą tą "pałę" :) Jestem ciekawa jak ci dolores wyjdą te pierożki. Daj znać!
Macie moje kurki domowe jakieś fajne przepisy świąteczne? Mam ochote w tym roku zrobić coś innego niż zwykle, coś wyjątkowego :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Nika on 06-04-2009, 11:39:00
Kiełbasa w sosie polskim, idealna na wielkanocny stół :)

Składniki
* 1 i 1/2 kg surowej kiełbasy
* 1/2 l ciemnego piwa
* 1/2 l wody
* 2 cebule
* 2 goździki
* 5 ziaren Ziela angielskiego całego Jamajskiego PRYMAT
* majeranek
* łyżka cukru pudru
* sok z cytryny
* łyżka masła
* łyżka mąki
* sól
* pieprz
Przygotowanie

Kiełbasę ułożyć w szerokim rondlu, zalać piwem i wodą, dodać pokrojone w plasterki cebule, przyprawy, cukier puder, zakwasić sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu przez godzinę.
Wyjąć na półmisek. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z kiełbasy, doprawić solą i pieprzem. Porcje kiełbasy przekładać do miseczek, zalewać gorącym sosem.


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: monisia on 08-04-2009, 12:30:20
Osobiście nie jestem zwolennicza kiełbas, ale jak przeczytałam przepis mojemu mężowi, który bez mięsa i piwa żyć nie może, to sam stwierdził że przygotuje na święta ten przepis :) A jak tam dolores twoje niedzielne wyrabianie pierogów z kaszą gryczaną? ;)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 09-04-2009, 11:40:39
Na świąteczny stół (i nie tylko) polecam jajka faszerowane :)
Przepis bardzo prosty:
- jajka (ilośc dowolna)
- pieczarki
- cebula
- majonez
- pieprz, sól
Wykonanie:
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce i dusimy na patelni razem z drobniutko pokrojona cebulką (doprawiamy do smaku). Jajka gotujemy na twardo, następnie rozkrawamy na połówki i wyciągamy żółtka. Uduszone pieczarki mieszamy wraz z żółtkami, dodajemy według gustu majonezu (osobiście polecam nie za dużo), solimy, pieprzymy. Jak zrobi nam się jednolita masa to nakładamy ją na połówki białek. I cała filozofia :) Proste i naprawde smaczne :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 09-04-2009, 11:43:26
Dopiero teraz zobaczyłam monisiu twoje pytanie na temat moich pierogów :) Przyznam się bez bicia, że nie zrobiłam.. Była taka ładna pogoda, że szkoda było mi siedzieć w kuchni. Zrobiłam coś na szybko na obiad, a potem wyciągnełam moją rodzinke na spacer nad jezioro :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: monisia on 10-04-2009, 11:50:51
Masz racje, jak ładna pogoda to nie ma sensu siedzieć w kuchni i tracić czas na lepienie pierogów. Trzeba korzystać z uroków wiosny i cieszyc sie rodzinką. Pozdrawiam cieplutko :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Teresa13 on 15-04-2009, 11:56:20
Zrobiłam na Święta jajka faszerowane według twojego przepisu dolores. Naprawde dobre i szybciutkie w przygotowaniu :) Polecam.


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 20-04-2009, 13:42:18
Zrobiłam na Święta jajka faszerowane według twojego przepisu dolores. Naprawde dobre i szybciutkie w przygotowaniu :) Polecam.

Cieszę się że jajca smakowały :) To fajny przepis na różne okazje.

Znalazłam na necie ciekawy przepis. NIe robiłam jeszcze ale sie do niego przymierzam :)

Bakłażan nadziewany mięsem

Składniki
1 duży bakłażan
1 cebula
1 pomidor
150 g mięsa mielonego
30 g sera żółtego
sól, pieprz, bazylia
olej

Wykonanie
Bakłażana przekroić wzdłuż, delikatnie wydrążyć. Miąższ posiekać razem z pomidorem i cebulą, podsmażyć na oleju, dodać mięso i przyprawy, podlać łyżką wody, dusić kilka minut. Farszem napełnić bakłażana, wierzch posypać połową tartego sera, piec pod przykryciem ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć, posypać resztą sera, zapiec do zrumienienia.


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 03-05-2009, 07:22:07
Moje drobie panie, czy ma może któraś z Was jakiś ciekawy prze[is na sałatkę? Robię komunię w domu i chciałabym zrobić coś smacznego i innego niż zwykle :)




Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Teresa13 on 04-05-2009, 07:08:10
Przepis na tą sałatkę znalzłam kiedyś w internecie i teraz robie na różne okazje :)
Składniki:
-puszka zielonego groszku,
-puszka fasolki czerwonej,
-puszka kiełków soi,
-słoiczek marynowanych pieczarek (lub innych grzybków),
-słoiczek cebulek szalotek,
- szynka,
- ser żółty,
- ogórki konserwowe,
- papryka konserwowa,
- 2 pomidory obrane ze skórki,
- sól czosnkowa,
- majonez wymieszany z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego.

Groszek,fasolkę i kiełki wsypac do dużej salaterki,dodać przekrojone na pół szalotki,pozostałe skladniki kroimy w większą kostkę i dodajemy do pozostałych.Posypujemy solą czosnkową,wlewamy majonez rozcieńczony śmietaną lub jogurtem naturalnym i możemy jeść :) Sałatka jest pyszna i znika w oka mgnieniu! :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: duende on 07-05-2009, 11:47:36
dolores ja mam  2 przepisy na sałatki , ciasta mi nie wychodzą ale sałatki robię niezłe:)
jedna jest z makaronem canelloni( małym) brokułami serem szynka i czosnkiem   druga zwie sie słoneczna :) obie smaczne i to nie tylko moja opinia w razie czego pisz to Ci dam przepis teraz jestem w pracy więc  nie mam dokładnego przepisu :) w domu  mam :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 07-05-2009, 12:34:59
si seniora, przepisy jak najbardziej się przydadzą :) Na komunię już ich nie zrobie, ponieważ jedną sałatkę zrobi mi teściowa a drugą kumpel który gotuje że palce lizać (notabene to ten co pisze do kącika kulinarnego Libertasa :D). Ja to się potrafię w życiu ustawić ;D
A co do Twoich przepisów Duende, to chętnie z nich skorzystam innym razem, uwielbiam sałatki więc robię je jak tylko mogę :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: duende on 07-05-2009, 13:32:42
spoko to wkleję przepisy jak tylko mi czas pozwoli :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: monisia on 09-05-2009, 07:25:58
No ja też czekam na te przepisy ;) Dobra sałatka to jest to :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: duende on 11-05-2009, 12:35:04
dziołszki obiecuja wkleić ino się trocha  pozbierom po tym wikendzie ;)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: duende on 11-05-2009, 21:23:23
sałatka słoneczna

puszka kukurydzy konserwowej
seler konserwowy
puszka ananasa
świeża czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
5 łyżek majenezu( ja mieszam z jogurtem naturalnym 3 łyzki majonezu i 2 łyżki jogurtu)
30-40 dkg startego sera żółtego
szczypta soli
bazylia

 Kukurydzę seler odsączyć, ananasa wyjąć z puszki pokroić w drobne kawałki, papryka w kostkę, seler zetrzeć. Wszystkie składniki wymieszać. Do majonezu dodać 2-3 łyżki zalewy z anansa i czosnek wymieszać  i polać sosem  majonezowym, w razie potrzeby dosolić. Posypać bazylią:)
pycha:) :P


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: duende on 11-05-2009, 21:25:57
SAŁATKA Z BROKUŁAMI I MAKARONEM

 ten przepis podaję z głowy:)

paczka makaronu rurki canelloni( drobne)
brokuły lekko ugotować podzielić na małe różyczki
 40 dkg sera żółtego pokroić w małą kostkę
40 dkg szynki konserwowej pokroić w kosteczkę
wszystkie składniki wymieszać dodać czosnek (ja daję z 3-4 ząbki bo ma być mocno czosnkowa)
doprawić majonezem solą i pieprzem :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 12-05-2009, 10:23:59
Duende sałatki wygladają na przepyszne :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Karolina on 14-05-2009, 16:23:48
Znam bardzo podobną sałatkę do tej sałatki słonecznej. Tylko że zamiast dodawac paprykę to dodaję por. Sałatka pycha! :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Agula on 15-05-2009, 10:54:09
a ja tak z innej beczki - zaraziłam się ostatnio pieczeniem domowego chleba!!! mówię Wam, dziewczyny, nie ma porównania ze "sklepowymi", sporo się oszczędza i do tego przygotowanie takiego chleba to dosłownie 15 minut - polecam każdej gospodyni, mi jeszcze nigdy tak "domowo" w mieszkaniu nie pachniało jak w trakcie wypieku chleba :) nawet moja 1,5 roczna Natalka pomaga mamie odmierzać ziarenka ;) przepisów jest mnóstwo, ja jednak korzystam z dwóch sprawdzonych na chlebek wieloziarnisty i żytnio-pszenny, POLECAM!!


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: monisia on 16-05-2009, 07:08:27
Agula jak masz sprawdzone przepisy na chlebek i możesz je wrzucić na forum to byłoby super :) Bardzo chętnie bym spróbowała takich wypieków. Pamiętam jak moja babcia piekła chleb w kaflowym piecu, był pyszny :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Agula on 16-05-2009, 12:12:11
CHLEB WIELOZIARNISTY

Skladniki na 2 foremki keksowe 10 x 30 :

* 1 kg maki krupczatki
* 6 lyzek siemienia lnianego
* 6 lyzek luskanego slonecznika
* 1 szkl. otrab pszennych lub zytnich
* 3 lyzki sezamu
* 2 lyzki pestek dyni
* 1 i 1/2 lyzki soli
* 5 lyzek cukru
* 5 dkg swiezych drozdzy
* 1 l wody.

Najpierw make, ziarna (najlepiej wczesniej uprazone na patelni), otreby, sol, cukier i pokruszone drozdze dokladnie wymieszac na sucho.Zalac ciepla woda i wymieszac przez chwile lyzka.Ciasto bedzie bardzo luzne, ale takie ma byc.Odstawic do wyrosniecia na 20 minut (nie dluzej !).Zamieszac ponownie kilka razy i wlac do dwoch foremek.Odstawic jeszcze na 15 minut (nie dluzej !).Piekarnik nagrzac do temperatury 230 ' C, wlozyc chleb i piec przez 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature do 200 ' C i piec jeszcze 35 minut.


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Agula on 16-05-2009, 12:12:58
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI

2.5 dag drożdży ( 1/4 kostki)
1 szklanka ciepłej wody

1/2 kg mąki - 3/4 części maki pszennej i 1/4 maki żytniej
2 łyżki oleju
łyżka soli
olej do natłuszczenia blachy

Drożdże rozprowadzić w misce z wodą, dodaj szczyptę cukru ( -wtedy drożdże lepiej wyrastają), mieszając dodać 1/3 mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Zaczyn wyraźnie "ruszy", tzn, zwiększy swą objętość i będzie zawierał pęcherzyki powietrza.
Przygotować  formę, w której będziemy piec chleb - wysmarować ją olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się chleba.
Do zaczynu dodać  olej i sól. Zagnieść ciasto, dosypując pozostałą mąkę.
Wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni. Uformować bochenek i ułożyć go w formie/blaszce. Nakryć je ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie włączamy do nagrzania piekarnik do 200 st. C. Powierzchnię chleba możemy posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki czemu zyska piękny połysk. Można na chlebie wykonać ukośne nacięcia. Chleb można posypać makiem lub sezamem.
Po 30 minutach wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika
Po 10 minutach pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków, zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki).
Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 30 min.
Ten chleb zazwyczaj piekę w formie - keksówce wielkości 26x8 cm, przepis jest na taką właśnie formę.
Jeśli chcemy piec w większej, trzeba podwoić składniki.

Mąka do pieczenie chleba nie może być zbyt lekka i delikatna, najlepszy jest typ 650.


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 17-05-2009, 07:47:00
Agula jak tylko zdejmą mi ten cholerny gips to elce do sklepu po składniki na chleb :) Super sprawa! Kiedy robiłam chleb z zaczynu który dostałam od koleżanki.
Wczoraj mój maż zrobił przepyszny obiad! Przepis wziął stąd:
http://www.libertas.pl/pasta_di_tonno_e_spinaci.html
Nawet moja Majka dla której najgorsi wrogowie to warzywa, na pytanie czy jej smakuje oznajmiła:
"Jeśli osoba niecierpiąca warzyw mówi że dobre, to musi na pewno być dobre" :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Agula on 21-05-2009, 07:48:05
ach, zapomniałam dodać, żeby piec chlebek koniecznie na termoobiegu! inaczej będzie zbyt mokry, poza tym nie zrażajcie się pierwszym nieudanym eksperymentem, mnie wyszło dopiero za trzecim razem ;)
powodzenia!
PD. dolores, jak Ty się domem zajmujesz z tym gipsem ;)? wracaj do zdrowia!


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 21-05-2009, 08:30:31
Na szczęście Agula pomaga mi moja mama i teściowie. Dzisiaj jest akurat dzień teściów, więc zabrali Jeremiasza do siebie i odwiozą go do domu dopiero wieczorem. W domu pomaga mi mąż (gotuje, robi zakupy) i Majka (sprząta)..i jakoś to idzie :) ale przyznam szczerze że mam już dość..popadam w depresje ;)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: dolores on 20-06-2009, 18:25:38
sałatka słoneczna

puszka kukurydzy konserwowej
seler konserwowy
puszka ananasa
świeża czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
5 łyżek majenezu( ja mieszam z jogurtem naturalnym 3 łyzki majonezu i 2 łyżki jogurtu)
30-40 dkg startego sera żółtego
szczypta soli
bazylia

 Kukurydzę seler odsączyć, ananasa wyjąć z puszki pokroić w drobne kawałki, papryka w kostkę, seler zetrzeć. Wszystkie składniki wymieszać. Do majonezu dodać 2-3 łyżki zalewy z anansa i czosnek wymieszać  i polać sosem  majonezowym, w razie potrzeby dosolić. Posypać bazylią:)
pycha:) :P

Sałatkę zrobiłam na wczorajszą imprezę i.......rozeszła się błyskawicznie! :) Bardzo dobra! :) Ja zrobiłam z podwójnych porcji (poza serem, tego zużyłam tyle ile w przepisie) i starczyło spokojnie na 10 osób. Polecam! :)


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Natally on 17-11-2011, 09:43:49
Sałatka jest super, tylko zamiast selera konserwowego dodałam lekko obgotowany seler i też była pyszna  :D


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: psajcho on 14-01-2024, 17:35:38
A jakieś przepisy macie?


Tytuł: Odp: Kuchnia pełna niespodzianek
Wiadomość wysłana przez: Agata on 22-01-2024, 18:08:01
Zgadzam się z przedmówcami. W dzisiejszych czasach trzeba szukać oszczędności bo jednak życie stało się dość drogie. Nie każdy przecież ma fundusze by stołować się w restauracjach czy korzystać z cateringu. Dlatego w internecie możemy znaleźć zupełnie za darmo wiele porad na ten temat. Rozpoczynając swoją przygodę z gotowaniem musimy zaczynać od prostych przepisów. Mają idealne proporcje na knedle - https://uwielbiam.pl/artykul/jak-zrobic-idealne-ciasto-na-knedle będziemy w stanie zrobić je od pierwszego razu. To świetna okazja by zrobić pozytywny wrażenie na naszych bliskich.