Teresa13
Użytkownik
Wiadomości: 51
|
|
« : 30-03-2009, 12:24:24 » |
|
Witam w kuchni pełnej niespodzianek Na poczatku chciałabym Wam sprzedać rewelacyjny przepis na zdrowe pierogi z kasza gryczną. Przepis usłyszałam w programie "Pytanie na śniadanie" i zaraz zrobiłam na drugi dzień Pierogi z kaszą gryczaną, serem białym i świeżą miętą Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajo 1 łyżka oleju Woda Sól Farsz: 0,5 kg kaszy gryczanej 200g sera białego tłusty 1 pęczek świeżej mięty 10 dkg boczku wędzonego 1 świeża cebula 2 cytryny Śmietana 18% 200 ml Przepis: Kaszę gotujemy, dodajemy pokruszony biały ser i posiekane listki świeżej mięty. Następnie nadziewamy farsz do ciasta i zawijamy. Pierogi po ugotowaniu, wykładamy na talerz, dodając kwaśna śmietanę i małą ilość chrupiącego boczku z cebulą. Smacznego!!!
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-03-2009, 14:43:52 wysłane przez dolores »
|
Zapisane
|
|
|
|
monisia
Użytkownik
Wiadomości: 73
|
|
« Odpowiedz #1 : 31-03-2009, 08:43:56 » |
|
Cudnie, że powstał kącik kulinarny! Poszperam w swoich przepisach, jak coś ciekawego znajde to puszczę w obieg
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dolores
|
|
« Odpowiedz #2 : 31-03-2009, 21:50:26 » |
|
Kasza! Mniam! Zrobie w niedziele ten przepis, choć musze przyznać że w pierogach to dobra nie jestem. Jak kiedyś powiedziała moja koleżanka "ciasto na pierogi trzeba wyczuć" Taaaaaa betazoidką w lepieniu pierogów to ja nie jestem hehe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
monisia
Użytkownik
Wiadomości: 73
|
|
« Odpowiedz #3 : 01-04-2009, 12:14:48 » |
|
Kim???!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dolores
|
|
« Odpowiedz #4 : 01-04-2009, 13:53:44 » |
|
Betazoidką monisiu! Betazoidzi to humanoidalna rasa pochodzącą z planety Betazed, będąca członkiem Zjednoczonej Federacji Planet, charakteryzuje się zdolnościami telepatycznymi. Ohhhh narmlanie dostaniesz pałe z wiedzy o Star Treku
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-04-2009, 13:57:04 wysłane przez dolores »
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa13
Użytkownik
Wiadomości: 51
|
|
« Odpowiedz #5 : 03-04-2009, 13:49:03 » |
|
Hej, to jest kącik kulinarny a nie jakieś s-f
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
monisia
Użytkownik
Wiadomości: 73
|
|
« Odpowiedz #6 : 04-04-2009, 11:53:52 » |
|
Przyznam się że Star Treka to nie oglądałam. Więc przyjmę z pokorą tą "pałę" Jestem ciekawa jak ci dolores wyjdą te pierożki. Daj znać! Macie moje kurki domowe jakieś fajne przepisy świąteczne? Mam ochote w tym roku zrobić coś innego niż zwykle, coś wyjątkowego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nika
Nowy użytkownik
Wiadomości: 20
|
|
« Odpowiedz #7 : 06-04-2009, 11:39:00 » |
|
Kiełbasa w sosie polskim, idealna na wielkanocny stół Składniki * 1 i 1/2 kg surowej kiełbasy * 1/2 l ciemnego piwa * 1/2 l wody * 2 cebule * 2 goździki * 5 ziaren Ziela angielskiego całego Jamajskiego PRYMAT * majeranek * łyżka cukru pudru * sok z cytryny * łyżka masła * łyżka mąki * sól * pieprz Przygotowanie Kiełbasę ułożyć w szerokim rondlu, zalać piwem i wodą, dodać pokrojone w plasterki cebule, przyprawy, cukier puder, zakwasić sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Wyjąć na półmisek. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z kiełbasy, doprawić solą i pieprzem. Porcje kiełbasy przekładać do miseczek, zalewać gorącym sosem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
monisia
Użytkownik
Wiadomości: 73
|
|
« Odpowiedz #8 : 08-04-2009, 12:30:20 » |
|
Osobiście nie jestem zwolennicza kiełbas, ale jak przeczytałam przepis mojemu mężowi, który bez mięsa i piwa żyć nie może, to sam stwierdził że przygotuje na święta ten przepis A jak tam dolores twoje niedzielne wyrabianie pierogów z kaszą gryczaną?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dolores
|
|
« Odpowiedz #9 : 09-04-2009, 11:40:39 » |
|
Na świąteczny stół (i nie tylko) polecam jajka faszerowane Przepis bardzo prosty: - jajka (ilośc dowolna) - pieczarki - cebula - majonez - pieprz, sól Wykonanie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce i dusimy na patelni razem z drobniutko pokrojona cebulką (doprawiamy do smaku). Jajka gotujemy na twardo, następnie rozkrawamy na połówki i wyciągamy żółtka. Uduszone pieczarki mieszamy wraz z żółtkami, dodajemy według gustu majonezu (osobiście polecam nie za dużo), solimy, pieprzymy. Jak zrobi nam się jednolita masa to nakładamy ją na połówki białek. I cała filozofia Proste i naprawde smaczne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dolores
|
|
« Odpowiedz #10 : 09-04-2009, 11:43:26 » |
|
Dopiero teraz zobaczyłam monisiu twoje pytanie na temat moich pierogów Przyznam się bez bicia, że nie zrobiłam.. Była taka ładna pogoda, że szkoda było mi siedzieć w kuchni. Zrobiłam coś na szybko na obiad, a potem wyciągnełam moją rodzinke na spacer nad jezioro
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
monisia
Użytkownik
Wiadomości: 73
|
|
« Odpowiedz #11 : 10-04-2009, 11:50:51 » |
|
Masz racje, jak ładna pogoda to nie ma sensu siedzieć w kuchni i tracić czas na lepienie pierogów. Trzeba korzystać z uroków wiosny i cieszyc sie rodzinką. Pozdrawiam cieplutko
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa13
Użytkownik
Wiadomości: 51
|
|
« Odpowiedz #12 : 15-04-2009, 11:56:20 » |
|
Zrobiłam na Święta jajka faszerowane według twojego przepisu dolores. Naprawde dobre i szybciutkie w przygotowaniu Polecam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dolores
|
|
« Odpowiedz #13 : 20-04-2009, 13:42:18 » |
|
Zrobiłam na Święta jajka faszerowane według twojego przepisu dolores. Naprawde dobre i szybciutkie w przygotowaniu Polecam. Cieszę się że jajca smakowały To fajny przepis na różne okazje. Znalazłam na necie ciekawy przepis. NIe robiłam jeszcze ale sie do niego przymierzam Bakłażan nadziewany mięsemSkładniki 1 duży bakłażan 1 cebula 1 pomidor 150 g mięsa mielonego 30 g sera żółtego sól, pieprz, bazylia olej Wykonanie Bakłażana przekroić wzdłuż, delikatnie wydrążyć. Miąższ posiekać razem z pomidorem i cebulą, podsmażyć na oleju, dodać mięso i przyprawy, podlać łyżką wody, dusić kilka minut. Farszem napełnić bakłażana, wierzch posypać połową tartego sera, piec pod przykryciem ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć, posypać resztą sera, zapiec do zrumienienia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dolores
|
|
« Odpowiedz #14 : 03-05-2009, 07:22:07 » |
|
Moje drobie panie, czy ma może któraś z Was jakiś ciekawy prze[is na sałatkę? Robię komunię w domu i chciałabym zrobić coś smacznego i innego niż zwykle
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|