Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: [1] 2 3
Drukuj
Autor Wątek: Kuchnia pełna niespodzianek  (Przeczytany 36260 razy)
Teresa13
Użytkownik
**
Wiadomości: 51


« : 30-03-2009, 12:24:24 »

Witam w kuchni pełnej niespodzianek Uśmiech
Na poczatku chciałabym Wam sprzedać rewelacyjny przepis na zdrowe pierogi z kasza gryczną. Przepis usłyszałam w programie "Pytanie na śniadanie" i zaraz zrobiłam na drugi dzień Uśmiech

Pierogi z kaszą gryczaną, serem białym i świeżą miętą
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajo
1 łyżka oleju
Woda
Sól

Farsz:
0,5 kg kaszy gryczanej
200g sera białego tłusty
1 pęczek świeżej mięty
10 dkg boczku wędzonego
1 świeża cebula
2 cytryny
Śmietana 18% 200 ml

Przepis:
Kaszę gotujemy, dodajemy pokruszony biały ser i posiekane listki świeżej mięty. Następnie nadziewamy farsz do ciasta i zawijamy. Pierogi po ugotowaniu, wykładamy na talerz, dodając kwaśna śmietanę i małą ilość chrupiącego boczku z cebulą.

Smacznego!!!
« Ostatnia zmiana: 30-03-2009, 14:43:52 wysłane przez dolores » Zapisane
monisia
Użytkownik
**
Wiadomości: 73


« Odpowiedz #1 : 31-03-2009, 08:43:56 »

Cudnie, że powstał kącik kulinarny! Uśmiech Poszperam w swoich przepisach, jak coś ciekawego znajde to puszczę w obieg Uśmiech
Zapisane
dolores
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 166


« Odpowiedz #2 : 31-03-2009, 21:50:26 »

Kasza! Mniam! Zrobie w niedziele ten przepis, choć musze przyznać że w pierogach to dobra nie jestem. Jak kiedyś powiedziała moja koleżanka "ciasto na pierogi trzeba wyczuć" Mrugnięcie Taaaaaa betazoidką w lepieniu pierogów to ja nie jestem hehe
Zapisane
monisia
Użytkownik
**
Wiadomości: 73


« Odpowiedz #3 : 01-04-2009, 12:14:48 »

Kim???!!! Uśmiech
Zapisane
dolores
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 166


« Odpowiedz #4 : 01-04-2009, 13:53:44 »

Betazoidką monisiu! Mrugnięcie
Betazoidzi to humanoidalna rasa pochodzącą z planety Betazed, będąca członkiem Zjednoczonej Federacji Planet, charakteryzuje się zdolnościami telepatycznymi.
Ohhhh narmlanie dostaniesz pałe z wiedzy o Star Treku Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 01-04-2009, 13:57:04 wysłane przez dolores » Zapisane
Teresa13
Użytkownik
**
Wiadomości: 51


« Odpowiedz #5 : 03-04-2009, 13:49:03 »

Hej, to jest kącik kulinarny a nie jakieś s-f Mrugnięcie
Zapisane
monisia
Użytkownik
**
Wiadomości: 73


« Odpowiedz #6 : 04-04-2009, 11:53:52 »

Przyznam się że Star Treka to nie oglądałam. Więc przyjmę z pokorą tą "pałę" Uśmiech Jestem ciekawa jak ci dolores wyjdą te pierożki. Daj znać!
Macie moje kurki domowe jakieś fajne przepisy świąteczne? Mam ochote w tym roku zrobić coś innego niż zwykle, coś wyjątkowego Uśmiech
Zapisane
Nika
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 20


« Odpowiedz #7 : 06-04-2009, 11:39:00 »

Kiełbasa w sosie polskim, idealna na wielkanocny stół Uśmiech

Składniki
* 1 i 1/2 kg surowej kiełbasy
* 1/2 l ciemnego piwa
* 1/2 l wody
* 2 cebule
* 2 goździki
* 5 ziaren Ziela angielskiego całego Jamajskiego PRYMAT
* majeranek
* łyżka cukru pudru
* sok z cytryny
* łyżka masła
* łyżka mąki
* sól
* pieprz
Przygotowanie

Kiełbasę ułożyć w szerokim rondlu, zalać piwem i wodą, dodać pokrojone w plasterki cebule, przyprawy, cukier puder, zakwasić sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu przez godzinę.
Wyjąć na półmisek. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z kiełbasy, doprawić solą i pieprzem. Porcje kiełbasy przekładać do miseczek, zalewać gorącym sosem.
Zapisane
monisia
Użytkownik
**
Wiadomości: 73


« Odpowiedz #8 : 08-04-2009, 12:30:20 »

Osobiście nie jestem zwolennicza kiełbas, ale jak przeczytałam przepis mojemu mężowi, który bez mięsa i piwa żyć nie może, to sam stwierdził że przygotuje na święta ten przepis Uśmiech A jak tam dolores twoje niedzielne wyrabianie pierogów z kaszą gryczaną? Mrugnięcie
Zapisane
dolores
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 166


« Odpowiedz #9 : 09-04-2009, 11:40:39 »

Na świąteczny stół (i nie tylko) polecam jajka faszerowane Uśmiech
Przepis bardzo prosty:
- jajka (ilośc dowolna)
- pieczarki
- cebula
- majonez
- pieprz, sól
Wykonanie:
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce i dusimy na patelni razem z drobniutko pokrojona cebulką (doprawiamy do smaku). Jajka gotujemy na twardo, następnie rozkrawamy na połówki i wyciągamy żółtka. Uduszone pieczarki mieszamy wraz z żółtkami, dodajemy według gustu majonezu (osobiście polecam nie za dużo), solimy, pieprzymy. Jak zrobi nam się jednolita masa to nakładamy ją na połówki białek. I cała filozofia Uśmiech Proste i naprawde smaczne Uśmiech
Zapisane
dolores
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 166


« Odpowiedz #10 : 09-04-2009, 11:43:26 »

Dopiero teraz zobaczyłam monisiu twoje pytanie na temat moich pierogów Uśmiech Przyznam się bez bicia, że nie zrobiłam.. Była taka ładna pogoda, że szkoda było mi siedzieć w kuchni. Zrobiłam coś na szybko na obiad, a potem wyciągnełam moją rodzinke na spacer nad jezioro Uśmiech
Zapisane
monisia
Użytkownik
**
Wiadomości: 73


« Odpowiedz #11 : 10-04-2009, 11:50:51 »

Masz racje, jak ładna pogoda to nie ma sensu siedzieć w kuchni i tracić czas na lepienie pierogów. Trzeba korzystać z uroków wiosny i cieszyc sie rodzinką. Pozdrawiam cieplutko Uśmiech
Zapisane
Teresa13
Użytkownik
**
Wiadomości: 51


« Odpowiedz #12 : 15-04-2009, 11:56:20 »

Zrobiłam na Święta jajka faszerowane według twojego przepisu dolores. Naprawde dobre i szybciutkie w przygotowaniu Uśmiech Polecam.
Zapisane
dolores
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 166


« Odpowiedz #13 : 20-04-2009, 13:42:18 »

Zrobiłam na Święta jajka faszerowane według twojego przepisu dolores. Naprawde dobre i szybciutkie w przygotowaniu Uśmiech Polecam.

Cieszę się że jajca smakowały Uśmiech To fajny przepis na różne okazje.

Znalazłam na necie ciekawy przepis. NIe robiłam jeszcze ale sie do niego przymierzam Uśmiech

Bakłażan nadziewany mięsem

Składniki
1 duży bakłażan
1 cebula
1 pomidor
150 g mięsa mielonego
30 g sera żółtego
sól, pieprz, bazylia
olej

Wykonanie
Bakłażana przekroić wzdłuż, delikatnie wydrążyć. Miąższ posiekać razem z pomidorem i cebulą, podsmażyć na oleju, dodać mięso i przyprawy, podlać łyżką wody, dusić kilka minut. Farszem napełnić bakłażana, wierzch posypać połową tartego sera, piec pod przykryciem ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć, posypać resztą sera, zapiec do zrumienienia.
Zapisane
dolores
Moderator
Aktywny użytkownik
*****
Wiadomości: 166


« Odpowiedz #14 : 03-05-2009, 07:22:07 »

Moje drobie panie, czy ma może któraś z Was jakiś ciekawy prze[is na sałatkę? Robię komunię w domu i chciałabym zrobić coś smacznego i innego niż zwykle Uśmiech


Zapisane
Strony: [1] 2 3
Drukuj
Skocz do: