Teresa13
Użytkownik
Wiadomości: 51
|
|
« Odpowiedz #15 : 04-05-2009, 07:08:10 » |
|
Przepis na tą sałatkę znalzłam kiedyś w internecie i teraz robie na różne okazje Składniki: -puszka zielonego groszku, -puszka fasolki czerwonej, -puszka kiełków soi, -słoiczek marynowanych pieczarek (lub innych grzybków), -słoiczek cebulek szalotek, - szynka, - ser żółty, - ogórki konserwowe, - papryka konserwowa, - 2 pomidory obrane ze skórki, - sól czosnkowa, - majonez wymieszany z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego. Groszek,fasolkę i kiełki wsypac do dużej salaterki,dodać przekrojone na pół szalotki,pozostałe skladniki kroimy w większą kostkę i dodajemy do pozostałych.Posypujemy solą czosnkową,wlewamy majonez rozcieńczony śmietaną lub jogurtem naturalnym i możemy jeść Sałatka jest pyszna i znika w oka mgnieniu!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
duende
autorzy
Użytkownik
Wiadomości: 96
|
|
« Odpowiedz #16 : 07-05-2009, 11:47:36 » |
|
dolores ja mam 2 przepisy na sałatki , ciasta mi nie wychodzą ale sałatki robię niezłe:) jedna jest z makaronem canelloni( małym) brokułami serem szynka i czosnkiem druga zwie sie słoneczna obie smaczne i to nie tylko moja opinia w razie czego pisz to Ci dam przepis teraz jestem w pracy więc nie mam dokładnego przepisu w domu mam
|
|
|
Zapisane
|
Prettiest mess you've ever seen...
|
|
|
dolores
|
|
« Odpowiedz #17 : 07-05-2009, 12:34:59 » |
|
si seniora, przepisy jak najbardziej się przydadzą Na komunię już ich nie zrobie, ponieważ jedną sałatkę zrobi mi teściowa a drugą kumpel który gotuje że palce lizać (notabene to ten co pisze do kącika kulinarnego Libertasa ). Ja to się potrafię w życiu ustawić A co do Twoich przepisów Duende, to chętnie z nich skorzystam innym razem, uwielbiam sałatki więc robię je jak tylko mogę
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-05-2009, 12:36:48 wysłane przez dolores »
|
Zapisane
|
|
|
|
duende
autorzy
Użytkownik
Wiadomości: 96
|
|
« Odpowiedz #18 : 07-05-2009, 13:32:42 » |
|
spoko to wkleję przepisy jak tylko mi czas pozwoli
|
|
|
Zapisane
|
Prettiest mess you've ever seen...
|
|
|
monisia
Użytkownik
Wiadomości: 73
|
|
« Odpowiedz #19 : 09-05-2009, 07:25:58 » |
|
No ja też czekam na te przepisy Dobra sałatka to jest to
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
duende
autorzy
Użytkownik
Wiadomości: 96
|
|
« Odpowiedz #20 : 11-05-2009, 12:35:04 » |
|
dziołszki obiecuja wkleić ino się trocha pozbierom po tym wikendzie
|
|
|
Zapisane
|
Prettiest mess you've ever seen...
|
|
|
duende
autorzy
Użytkownik
Wiadomości: 96
|
|
« Odpowiedz #21 : 11-05-2009, 21:23:23 » |
|
sałatka słonecznapuszka kukurydzy konserwowej seler konserwowy puszka ananasa świeża czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 5 łyżek majenezu( ja mieszam z jogurtem naturalnym 3 łyzki majonezu i 2 łyżki jogurtu) 30-40 dkg startego sera żółtego szczypta soli bazylia Kukurydzę seler odsączyć, ananasa wyjąć z puszki pokroić w drobne kawałki, papryka w kostkę, seler zetrzeć. Wszystkie składniki wymieszać. Do majonezu dodać 2-3 łyżki zalewy z anansa i czosnek wymieszać i polać sosem majonezowym, w razie potrzeby dosolić. Posypać bazylią:) pycha:)
|
|
|
Zapisane
|
Prettiest mess you've ever seen...
|
|
|
duende
autorzy
Użytkownik
Wiadomości: 96
|
|
« Odpowiedz #22 : 11-05-2009, 21:25:57 » |
|
SAŁATKA Z BROKUŁAMI I MAKARONEM ten przepis podaję z głowy:) paczka makaronu rurki canelloni( drobne) brokuły lekko ugotować podzielić na małe różyczki 40 dkg sera żółtego pokroić w małą kostkę 40 dkg szynki konserwowej pokroić w kosteczkę wszystkie składniki wymieszać dodać czosnek (ja daję z 3-4 ząbki bo ma być mocno czosnkowa) doprawić majonezem solą i pieprzem
|
|
|
Zapisane
|
Prettiest mess you've ever seen...
|
|
|
dolores
|
|
« Odpowiedz #23 : 12-05-2009, 10:23:59 » |
|
Duende sałatki wygladają na przepyszne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Karolina
Nowy użytkownik
Wiadomości: 41
|
|
« Odpowiedz #24 : 14-05-2009, 16:23:48 » |
|
Znam bardzo podobną sałatkę do tej sałatki słonecznej. Tylko że zamiast dodawac paprykę to dodaję por. Sałatka pycha!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agula
Nowy użytkownik
Wiadomości: 29
|
|
« Odpowiedz #25 : 15-05-2009, 10:54:09 » |
|
a ja tak z innej beczki - zaraziłam się ostatnio pieczeniem domowego chleba!!! mówię Wam, dziewczyny, nie ma porównania ze "sklepowymi", sporo się oszczędza i do tego przygotowanie takiego chleba to dosłownie 15 minut - polecam każdej gospodyni, mi jeszcze nigdy tak "domowo" w mieszkaniu nie pachniało jak w trakcie wypieku chleba nawet moja 1,5 roczna Natalka pomaga mamie odmierzać ziarenka przepisów jest mnóstwo, ja jednak korzystam z dwóch sprawdzonych na chlebek wieloziarnisty i żytnio-pszenny, POLECAM!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
monisia
Użytkownik
Wiadomości: 73
|
|
« Odpowiedz #26 : 16-05-2009, 07:08:27 » |
|
Agula jak masz sprawdzone przepisy na chlebek i możesz je wrzucić na forum to byłoby super Bardzo chętnie bym spróbowała takich wypieków. Pamiętam jak moja babcia piekła chleb w kaflowym piecu, był pyszny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agula
Nowy użytkownik
Wiadomości: 29
|
|
« Odpowiedz #27 : 16-05-2009, 12:12:11 » |
|
CHLEB WIELOZIARNISTY
Skladniki na 2 foremki keksowe 10 x 30 :
* 1 kg maki krupczatki * 6 lyzek siemienia lnianego * 6 lyzek luskanego slonecznika * 1 szkl. otrab pszennych lub zytnich * 3 lyzki sezamu * 2 lyzki pestek dyni * 1 i 1/2 lyzki soli * 5 lyzek cukru * 5 dkg swiezych drozdzy * 1 l wody.
Najpierw make, ziarna (najlepiej wczesniej uprazone na patelni), otreby, sol, cukier i pokruszone drozdze dokladnie wymieszac na sucho.Zalac ciepla woda i wymieszac przez chwile lyzka.Ciasto bedzie bardzo luzne, ale takie ma byc.Odstawic do wyrosniecia na 20 minut (nie dluzej !).Zamieszac ponownie kilka razy i wlac do dwoch foremek.Odstawic jeszcze na 15 minut (nie dluzej !).Piekarnik nagrzac do temperatury 230 ' C, wlozyc chleb i piec przez 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature do 200 ' C i piec jeszcze 35 minut.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agula
Nowy użytkownik
Wiadomości: 29
|
|
« Odpowiedz #28 : 16-05-2009, 12:12:58 » |
|
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI
2.5 dag drożdży ( 1/4 kostki) 1 szklanka ciepłej wody
1/2 kg mąki - 3/4 części maki pszennej i 1/4 maki żytniej 2 łyżki oleju łyżka soli olej do natłuszczenia blachy
Drożdże rozprowadzić w misce z wodą, dodaj szczyptę cukru ( -wtedy drożdże lepiej wyrastają), mieszając dodać 1/3 mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zaczyn wyraźnie "ruszy", tzn, zwiększy swą objętość i będzie zawierał pęcherzyki powietrza. Przygotować formę, w której będziemy piec chleb - wysmarować ją olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się chleba. Do zaczynu dodać olej i sól. Zagnieść ciasto, dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni. Uformować bochenek i ułożyć go w formie/blaszce. Nakryć je ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie włączamy do nagrzania piekarnik do 200 st. C. Powierzchnię chleba możemy posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki czemu zyska piękny połysk. Można na chlebie wykonać ukośne nacięcia. Chleb można posypać makiem lub sezamem. Po 30 minutach wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika Po 10 minutach pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków, zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki). Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 30 min. Ten chleb zazwyczaj piekę w formie - keksówce wielkości 26x8 cm, przepis jest na taką właśnie formę. Jeśli chcemy piec w większej, trzeba podwoić składniki.
Mąka do pieczenie chleba nie może być zbyt lekka i delikatna, najlepszy jest typ 650.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dolores
|
|
« Odpowiedz #29 : 17-05-2009, 07:47:00 » |
|
Agula jak tylko zdejmą mi ten cholerny gips to elce do sklepu po składniki na chleb Super sprawa! Kiedy robiłam chleb z zaczynu który dostałam od koleżanki. Wczoraj mój maż zrobił przepyszny obiad! Przepis wziął stąd: http://www.libertas.pl/pasta_di_tonno_e_spinaci.htmlNawet moja Majka dla której najgorsi wrogowie to warzywa, na pytanie czy jej smakuje oznajmiła: "Jeśli osoba niecierpiąca warzyw mówi że dobre, to musi na pewno być dobre"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|