Sernik z przepisu mamy kruche ciasto na spód:
20 dkg mąki (1,75 szklanki)
1 żółtko
10 dkg masła lub margaryny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 cukru waniliowego
3 łyżki śmietany
10 dkg cukru (0,5 szklanki)
góra:
1 kg sera
15 dkg roztopionego masła
4 jajka
5 łyżek śmietany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
1. Składniki na spód ugnieść jak na typowe kruche ciasto.
2. Najlepiej kupić zwykły biały ser i dobrze rozgnieść, a potem przez chwilę zmiksować razem z pozostałymi składnikami.
3. Blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Na spód dać spód, na górę wylać górę:).
4. Przepis można urozmaicać (nie trzeba) różnymi dodatkami (brzoskwinie, rodzynki, migdały, zmielone orzechy). W takim wypadku brzoskwinie dodać oczywiście dopiero na końcu już po zmiksowaniu sera.
5. W zwykłym gazowym piecu piec godzinę w temperaturze 170-180 stopni, ale już np. w elektrycznym z termoobiegiem 45-60 min na ok. 150 stopni. Najlepiej co jakiś czas zaglądać.
6. Tartymi orzechami można posypać już po wypieczeniu na jeszcze ciepłe ciasto.
Wychodzi zawsze, chyba że nie.