Starszej córce Mai (9lat) podawałam gluten od 10 miesiąca bo tak się wtedy robiło. Teraz ponoć badania wykazały, że jak maluch ma celiakię, to i tak będzie ją miał, niezależnie od tego, kiedy ten gluten się wprowadzi, a dodatkowo będzie ją można wcześniej wykryć. Gluten należy wprowadzać po skończeniu przez dziecko 5 miesięcy w postaci kaszy manny (2-3g na 100ml przecieru jarzynowego czyli pół łyżeczki ugotowanej kaszki). Przyznam sie że jak tak restrykcyjnie się tego nie trzymałam, tzn nie zawsze dodawałam synkowi kaszke do zupy. Jak skończył 10 miesięcy to zaczełam standardowe rozszerzanie diety w gluten - biszkopyt, chleb itp. Myślę że nie ma co panikować "wprowadzać gluten, czy nie!" Spróbować dać maluszkowi, jak nie bedzie odczynów alergicznych, niepokojących objawów to spokojnie podawać. Ponoć w USA, czy Szwecji w ogóle nie przestrzega się przed glutenem i dzieci żyją