Witam serdecznie
Byłem z żoną w Albanii pierwszy raz w 2011 roku w Durres. Brud, ścieki płynące do morza, w którym się kąpaliśmy dzień wcześniej, fuj… Wtedy powiedzieliśmy "pierwszy i ostatni raz w Albanii”.
Ale w 2015 roku koleżanka pokazała nam zdjęcia z południa (Saranda i Ksamil i opowiedziała o południu). Mówiła ciekawie i fotki miała super, więc daliśmy Albanii drugą szansę. Wybraliśmy się do Ksamilu w czerwcu 2016. Czy nam się podobało?
ZAKOCHALIŚMY SIĘ w Ksamilu. W tych cudnych 4 wysepkach, w turkusowej wodzie bez strachu przed jeżowcami, w doradzie i okoniu grillowanych z nadziewanym bakłażanem, w ludziach nienastawionych na ‘kasa kasa”, ale prawdziwych, życzliwych i poza barierami językowymi bardzo pomocnymi.
Od tego czasu byliśmy tam jeszcze w październiku a teraz byłem tam jeszcze się zregenerować w kwietniu 2017. Cudowni pracowici ludzie, standard coraz lepszy miejsc noclegowych, ale problem znaleźć ludzi mówiących po polsku albo dobrze po angielsku no i standardy często jeszcze nie europejskie.
Trzeba wiedzieć, gdzie się stołować, gdzie jest dobry nocleg i na której plaże leżaki tanie i pozwalają zjeść własne jedzenie. Jak to się wie, to więcej już człowieka nie ciągnie do Chorwacji, czy do Grecji.
Postanowiliśmy pomóc, w wyniku czego powstało
www.ksamil.pl z praktycznymi poradami, informacjami i namiarami oraz profil ksamilPL na FB z aktualnościami typu, jaki się dostać, co ile kosztuje, jak wynająć najtaniej motorówkę, itp.
Polecamy Ksamil jako spokojne miejsce, gdzie można naprawdę odpocząć w rajskich warunkach i zjeść i nocować w dobrych warunkach.
Poniżej garść praktycznych info dla jadących właśnie w tym roku do Ksamilu
Za Euro płacą w tym roku 134-136leków (100 leków około 3zł), są bankomaty i są sklepy (W Ksamilu fajne są sklepy Alfa) i jest najlepsza knajpa dla Polaków Czimi na Rruga Aksionati. Zapłacisz w knajpach także w Euro.
Plaże są piaszczyste, sztucznie budowane w ostatnich latach (jak byłem w kwietniu, to na kilku w nich właśnie poszerzali przestrzeń na leżaki i woda jest obłędnie turkusowa;-)
Najlepiej się dostać z Korfu w Grecji. Aktualnie wodolot o 9.00 rano z Korfu do Sarandy. Z powrotem z Sarandy o godzinie 13.00 do Korfu.
A z betonowej Sarandy to już się bierze busika za 100leków (3zł)i po 30 minutach człowiek jest już w klimatycznym i ciągle niezadeptanym Ksamilu.
Jurek
ksamilPL